Dil Ve Konuşma Terapi Eğitimi

Dil ve konuşma bozukluğu bir çok çocuğun gelişim döneminde gözlenen bir olgudur. Bebeklikte başlayan konuşma gelişimi bazı çocuklarda akranlarına göre yeteri kadar gelişme göstermeme, dil ve konuşma alanında sapmaları ifade etmek için kullanılır.

Genellikle 0-7 yaş aralığında çocukların dili henüz kazanmaya başladıkları dönemde konuşamama sorunları ile ilgilenir. Bu dönem çocuklarında dil alanında görülen sorunlar genellikle kelime sayılarının sınırlı olası, cümle uzunluklarının yetersiz olmasıdır. Ayrıntılı bilgi için makaleler bölümünde gelişimsel dil yazımıza bakabilirsiniz.

Konuşma gecikmesi ile ilgili “4 yaşa kadar beklenmesi gerektiği” düşüncesi ek engeli olamayan çocuklar için geçerli olan bir kuraldır. Eğer bir çocukta işitsel, zihinsel, fiziksel ya da davranışsal bir sorun varsa dil ve konuşma terapisine olabildiğince erken başlanması gerekmektedir. Otizmde karşılaşılan sorunlardan en önemlisi otizmli bireyin sosyal iletişimidir. Maalesef otizmli çocuklarda dil geriliği bazen aileler bazen de uzmanlar tarafından ihmal edilmektedir. Dil ve konuşma terapisine geç başlanması çocuğun muhtemel dil kazancının düşmesine yol açmaktadır.Dil ve konuşma terapistleri, otizmli bireylerle çalışırken alanda geliştirilmiş bilimsel dayanaklı uygulamaları kullanmaktadırlar.

 

3 yaşında konuşmaya başlayamayan oğlum için Gökyüzü Rehabilitasyon Merkezinden yardım aldık. Çocuklarla iletişimleri gerçekten mükemmel. Öncelikle oğlum öğretmenini çok sevdi. Daha sonra da tüm verdiği komutları yerine getirdi. konuşmayı açmada, adım adım ilerlemesi çok etkili oldu. Anne dışında tek kelimeye konuşamayan oğlum, 2,5 ay sonunda 3 kelimeli cümleler kurmaya başladı. Artık rahatça derdini anlatıyor, tüm sıkıntılarından kurtuldu. Kendilerine çok teşekkür ederiz…

M.T. (Öğrenci Velisi)

Konuşulan ya da okunan her 100 kelime de 3 ve daha fazla takılma, uzatma ya da bloklama olarak tanımlanır. 2 yaş sonrası hemen her yaşta görülebilir. Uygun terapi teknikleri ile başarılı bir şekilde çözüme kavuşması mümkündür. Nedenleri arasında prematüre doğum, kromozom anamolileri, motor gelişim geriliği, işitme kayıpları, genetik bozukluklar, ailede gecikmiş dil öyküsü, zeka geriliği, kranyofasiyal anomaliler, Yarık dudak damak vs…), otizm, çevresel koşullar (uyaranların az olması, anne-babanın tutum hataları gibi) sayılmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapistinin hizmet alanlarından bazıları;

Çocuklarda görülen dil gecikmesi ve sesletim bozuklukları(harf söyleyememe),
Kekemelik ve hızlı-bozuk konuşma,
İşitme kaybında bağlı olarak ortaya çıkan dil ve konuşma güçlükleri,
Ses bozuklukları(nodül, polip vb.),
Yaygın Gelişimsel Bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan dil ve konuşma problemleri,
Afazi apraksi, disartri gibi edinilmiş dil ve konuşma bozuklukları,
Yetişkinlerde görülen telaffuz, aksan ve sesletim problemleri.

Çocuğun konuşması yaşından beklenenden çok geri ya da konuşma gelişimi açısından beklenenden yavaşsa, o çocuğun konuşması gecikmiş konuşma olarak adlandırılır. Gelişim dönemlerine göre çocuğun 12-18 ay arasında, ilk kelimeleri, 24. aydan itibaren cümle düzeyinde konuşması beklenir. Konuşma, öğrenmenin yanında olgunlaşmayı da içerir. Örneğin, 24. ayda ünlü seslerin tamamının, 4.yılda da ünsüz seslerin tamamının çıkması gerekir.

Çocuk, okuma ve yazmayı öğrenme sürecinde zorluk çekiyorsa, konuşması çevresi tarafından anlaşılmıyorsa, okula devam etme sürecinde çocuk okula gitmek istemiyorsa, ödev yaparken zorluk çekiyorsa, kendisine söylenileni anlamada zorlanıyorsa, derslerde zorluk çekiyorsa, akademik başarısı yaşıtlarının gerisindeyse dil ve konuşma güçlüğünden şüphe etmek gerekir.

Öğrenme, iletişimle gerçekleşen bir süreçtir. Çocuk diğer bireylerle iletişime geçerek öğrenebilir. İletişimdeki herhangi bir yetersizlik çocuğun öğrenmesini doğrudan olumsuz yönde etkileyecek ve okuma, yazma, dinleme, jest, mimik ve ve konuşma gibi becerilerde yaşıtlarından geride kalmasına neden olacaktır. Dil ve konuşma sorunu yaşayan bir çocuğun akademik başarısının düşük olması kaçınılmazdır.

Çocuğun konuşması yaşından beklenenden çok geri ya da konuşma gelişimi açısından çok daha yavaşsa, o çocuğun konuşması gecikmiş konuşma olarak adlandırılır. Yarık damak tavşan dudak gibi konuşma organlarında oluşan bir problem doğrudan dil ve konuşma gelişimini geciktirebilir. Fiziksel yetersizlik, işitme kaybı ve görme engeli gibi bazı duyusal kayıplar, erken dil ve bilişsel gelişim için önemli olan deneyimleri engelleyebilir. Uzun süreli hastalıklar ve çocuğun sık sık hastalanması da dil ve konuşma gelişimini geciktirebilir.  Eğer çocuğun evresinde ilgisini çeken, dil ve konuşma gelişimini destekleyen bir ortam yoksa, gelişimi daha yavaş olabilir. İki dil konuşulan ev ortamı, baskıcı aile tutumları, düşük sosyoekonomik düzey gibi çevresel faktörler de dil konuşma gelişimini geciktirebilir

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Hemen Ara