Artikülasyon Bozukluğu Eğitimi

Artikülasyon konuşma seslerinin üretiminin motor hareketlerini içerir. Artikülasyon bozukluğu ise; kişinin yaşına ve konuşma gelişim dönemine uygun olarak konuşmasından beklenen düzgünlüğünün ve ses uyumunun olmamasıdır.

Artikülasyon problemleri, artikülatör organlardaki (dil, diş, dudak, damak) yapısal-fizyolojik yetersizliklere, dudak-damak yarıklığı gibi yapısal bir anomaliye, işitme kaybına, konuşmanın motor planlanma sisteminde işlevsel bir aksamaya bağlı gelişebilir. Bununla birlikte ebeveynler çocuğun bebeksi telaffuzlarını sevimli bulur ve düzeltme yapmazlar. Hatta bazı ailelerde “çocuk gibi konuşma”da çocuğun söylediği yanlışları hoş karşılayıp aynı yanlış söyleyişi tekrar etme eğilimi vardır. Bu gibi yanlış pekiştirmeler çocuğun doğruyu yaptığını düşünmesine yol açar ve düzeltilmeyen hatalar yerleşir. Ayrıca zeka engeli de artikülasyon problemine eşlik edebilir.

3 yaşında konuşmaya başlayamayan oğlum için Gökyüzü Rehabilitasyon Merkezinden yardım aldık. Çocuklarla iletişimleri gerçekten mükemmel. Öncelikle oğlum öğretmenini çok sevdi. Daha sonra da tüm verdiği komutları yerine getirdi. konuşmayı açmada, adım adım ilerlemesi çok etkili oldu. Anne dışında tek kelimeye konuşamayan oğlum, 2,5 ay sonunda 3 kelimeli cümleler kurmaya başladı. Artık rahatça derdini anlatıyor, tüm sıkıntılarından kurtuldu. Kendilerine çok teşekkür ederiz…

M.T. (Öğrenci Velisi)

Artikülatör kaslar: çene-dudak-dil-ağız kasları gereği gibi işlemiyorsa; Yeni sesin konuşmada kullanılır hale getirilmesi, Terapinin sona erdirilmesi ve vaka incelemesi, Üfleme çalışması :Kibrit ,mum, söndürme ,kağıt üfleme pervane döndürme, Sakız çiğneme çalışması, Yalama çalışması: Dudaklara reçel, bal gibi tatlılar sürülerek yalama çalışmaları ile dil, dudak ağız kaslarının gelişmesinin sağlanması, Islık çalma çalışması, Dil yuvarlama çalışması, Dişleri birbirine vurma çalışması, Dudakların enlemesine, uzunlamasına açılıp kapanma çalışması,
Daha sonra sesin düzeltilmesi için; Çocuk yanlış çıkardığı sesin doğrusunu çok dinlemeli ,duymalı sesin doğrusu işitme merkezinde yer etmelidir, Sesin çalışması: Ele alınan yeni ses uyarı, taklit, fonatik değiştirme ve doğru sesli sözcükleri kullanarak öğretilebilir, Ayna karşısında doğru sesi çıkarma çalışması, Hece çalışması, Kelime çalışması, Atasözleri ,deyimler gibi karmaşık kelime çalışmaları.

Belirtilen bozuklukların herbiri farklı bir çalışma metodu belirlememize sebep olacaktır. Bu nedenle kişinin öncelikle hangi bozukluğu/bozuklukları yaşadığı belirlenmelidir. Bu eğitimin amacı kişinin yaşadığı bozukluk türünü belirlemektir. Bu nedenle çok kelime kullanılmıştır. Daha sonraki süreçte kişi ile yapılacak çalışmada hangi bozukluk türüne göre çalışmaların yapılacağına karar verilebilinir. Verilecek bu eğitimle bu süreçlerin işleyişi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Hiçbir danışanımıza terapinin ne zaman biteceği ya da ne kadar süreciyle ilgili kesin bilgi verememekteyiz. Terapiden aldığımız sonuç çocuktan çocuğa değişmektedir. Aile ile yaptığımız iş birliğine göre süreç her zaman değişkenlik göstermektedir.

Çocuk, okuma ve yazmayı öğrenme sürecinde zorluk çekiyorsa, konuşması çevresi tarafından anlaşılmıyorsa, okula devam etme sürecinde çocuk okula gitmek istemiyorsa, ödev yaparken zorluk çekiyorsa, kendisine söylenileni anlamada zorlanıyorsa, derslerde zorluk çekiyorsa, akademik başarısı yaşıtlarının gerisindeyse dil ve konuşma güçlüğünden şüphe etmek gerekir.

Artikülasyon bozukluğu kliniğimizde uygulanan artikülasyon testinin sonucuna göre tespit edilmektedir. Artikülasyon bozukluğu teşhisi çocuğun kronolojik yaşı dikkate alınarak konulmaktadır. Yaptığımız artikülasyon testinin sonucuna göre problemli olan sesler tespit ediliyor. Sonraki aşamada modelleme ve mekanik destek uygulanarak çalışılmaya başlanıyor. Terapistiniz çocukta artikülasyon bozukluğunu tespit ettikten sonra profesyonel destek almanız gerekmektedir.

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Hemen Ara