İşitme Cihazı Adaptasyonu Eğitimi

İşitme cihazı ile işitme doğal işitmeden farklı olsa da bu doğal bir durumdur ve işitme cihazlarına uyum sağlamaları zaman alabilir. Burada öncelikle aile ve çocuk iyi bir eğitimden geçmesidir. Çocuğun cihaz kullanımı süresini arttırmak için çeşitli eğitimler ve yöntemler uygulanmaktadır. Eğitimlerin sonunda çocuğun cihaza alışması ve sesleri ayırt etmeye başlamasını sağlamaktır.

Hafîf ve orta derecede işitme kaybı bulunan çocuklar bile, işitme kayıpları nedeni ile sınıftaki ve diğer ortamlardaki konuşmaların tümünü takip etmedikleri için başarısız duruma düşerler.
İşitme kaybının tipi ve derecesi belirlenen işitme kayıplı çocuğa, ilaç ve cerrahi iıe tedavi imkanı yoksa uygun işitme cihazı adaptasyonu yapılmalıdır. Çocuklarda işitme cihazı kullanma ihtiyacı işitme kaybı belirlendiği anda ortaya çıkar.Hafif ve orta derecede kaybı olan çocuklar uygun bir işitme cihazı kullanmaya başladıktan sonra, işitme cihazı sayesinde konuşma seslerini eksiksiz duyma ve takip etme becerisi kazanırlar.

2 yıllık tek kulaktan kullanıcı olarak ben kesinlikle tavsiye ediyorum. Bende alışma sürecinde zorlandım yaklaşık 4 -5 ay da alıştım. Gökyüzü Rehabilitasyonun çok yarıdımcı oldu. Sonuna kadar değdi.

Mert Ayvaz

Alıcı ve ifade edici dil gelişimi için adaptasyonun sağlanması çok önemli. Aksi durumda dil gelişiminin zarar görmesi öğrenme problemlerine sebep olabilir ve akademik başarıyı azaltabilir. Akranlarıyla iletişim kuramamak birçok psikolojik problemi (özgüven eksikliği, içe kapanma vb) de ardından getirebilir

Cihaz Adaptasyonu Nasıl Sağlanır;
İşitme Testleri, İşitme Eğitimi, Dinleme Becerileri Nasıl Geliştirilir, Alıcı Dil, İfade Edici Dil, Dilin Gramatik Yapısı konu başlıklı eğitimler ile işitme cihazına adapte olma sürecini geçirir.

İşitme engelli bir çocuğun konuşmaya geçebilmesi için ilk önce işitsel algısının gelişmesi gerekir. İşitsel algısını geliştirebilmek için ise çocuğun her sesi duyması, tanıması gerekmektedir. Gökyüzü Eğitim ve Rehabilitasyon olarak bunu aşamalandırarak çalışmaktayız.

Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda, KBB doktorunun veya uzman Odyoloğun önermesi ile işitme cihazı kullanılır.

  • İşitme kaybının etkilerinin tanımlandığı birçok alan olmasına rağmen; en önemlileri, konuşma ve dil gelişimi, iletişim ve öğrenmedir. Aynı zamanda; zihinsel, motor, ve sosyal gelişim alanları üzerine olan etkileri çoğu zaman göz ardı edilmekte ya da yeterince anlaşılamamaktadır. Erken yaştaki işitme kayıpları çocuğun gelişiminde daha ciddi etkilere sahiptir. Bu etkileri azaltmak için tıbbi, iletişim, eğitim, psikolojik ve sosyal alanlarda uzman kişilere en erken dönemde başvurulmalıdır.

Çocuklar ile evde iletişim kurarken nelere dikkat etmeli, ne tür oyunlar oynanmalı, dil gelişimini arttırmak için neler yapılmalı, davranış problemleri ile nasıl başedilmeli… Bu ve buna benzer sorunlar adaptasyon sürecini etkilediği için aile merkezli bir eğitim programı vermekteyiz.

Kurumumuza devam eden ailelerimiz bireysel seansların sonunda ve seanslara katılımda bulunarak ta aile eğitiminden faydalanmaktadırlar.

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Hemen Ara